Saat 15:00'a kadar olan siparişlerinizi aynı gün teslim ediyoruz.
Kapat
1 ürün bulundu.

Ortanca

Ortanca

Ortanca çiçeği anavatanı Japonya olan bir bitkidir. Bununla birlikte Türkiye'de de çok yaygın olarak yetiştirilir. Bu çiçekler birçok farklı model ve çeşidi ile bulunduğumuz ortamlara renk katarlar.

Büyük ve gösterişli taç yapraklarına sahip bu eşsiz Ortancalar herkes tarafından oldukça tercih edilen bir çiçektir. Kış aylarında yaprak döken bitkinin,gövdesi çalıdır. Ortanca bitkisinin üzerindeki çiçekler büyük yuvarlak ponpon şeklinde top başlardan oluşurlar. Süs bitkisi olarak bilinen bu çiçekler oldukça yüksek boylara sahip olabilirler. Ortancalar genelde en çok yaz aylarında görülür. Eşsiz renkleriyle ve görüntüsü ile göz kamaştırırlar. Bu çiçekler, uygun koşullarda ve güneş ışığı görebilecek bir yere dikildiğinde oldukça uzun süreler boyunca çiçek açabilirler. Fakat bunun içinde, bu çiçeklerin bakımları çok önemlidir. Bu çiçeklerin,yarı gölge alanlarda bakılması tercih edilirken bunun yanında dikim yerlerine dikkat etmek gerekir. Zengin, nemli toprağı seven Ortancalar,bol suya ihtiyaç duyarlar,sıcaklığa bağlı olarak haftada bir yada en fazla iki kez sulanmalıdırlar. Organik içeriği bol, humuslu topraklarda daha iyi gelişme göstereceklerdir. Mart, Mayıs ve Temmuz aylarında genel amaçlı gübre kullanımı sağlıklı olmalarını sağlar. Ortanca çiçekleri, dış mekanlarda kış aylarında üstü kapalı olacak şekilde geçirmelidirler. Kesme Ortanca çiçekleri,hızla nem kaybettiklerinden çok kısa zamanda solabilirler. Bunu önlemek için,çiçeği oda sıcaklığındaki suya batırıp çıkarmak daha uzun süreli dayanmaları için faydalı olacaktır. Budama işlemi ise bu noktada oldukça önemli bir yer tutar. Burada dikkat edilmesi gereken, çiçek açmış sapları budamak gerektiğidir. Aksi takdirde,bir sonraki yıl çiçek verimi alınamaz. Eski çiçekli olan dallar,gelişen kısımlara kadar budanabilir. Budama işlemi, çiçeklenmenin gerçekleştiği aylardan sonra yapılmalıdır. Yoksa yapılan budama yeni çiçeklenmenin oluşmasını engeller. Bu çiçekleri çoğaltabilmek için ise, Nisan ayından Ağustos ayına kadar çiçeklenmiş dallar kesilmelidir. Daha sonra, üzerinde çiçek olmayan dallardan 15 cm yakın çelik keserek üzerinde iki yaprak kalıncaya kadar temizlenmelidir. Bununla birlikte, geniş çaplı bir saksı seçilmeli ve içerisine perlit ve bahçe toprağı hazırlanmalıdır. Bu noktadan sonra,kesilen dallar içerisine dikilmeli ve mutlaka sulama yapılmalıdır. Güneş almayacak bir alanda konumlandırılarak, köklenmeye başlaması beklenmelidir. Köklenme gerçekleştikten sonra, başka bir saksıya yada dış mekan dekorunda kullanılacak yere ekimi yapılabilir. Ortanca çiçeği, ilkbaharın gelmesi ile birlikte çiçeklerini açmaya başlar ve sonbahar aylarına kadar bu dönemi devam ettirirler.

Bunların yanı sıra,Ortancalar belli başlı bir çok özelliği sahiptir.

  • Bu özellikler onların gösterişi ve zarafeti üzerinde büyük rol oynar.
  • Çalı formunda olan Ortancalar 1 ila 4 metre arasında olabilmekte ve genellikle kış aylarında yaprak dökselerde her mevsim yeşil kalan türlerede sahiplerdir.
  • İlkbaharın başında açmaya başlayan Ortancalar,sonbahara kadar güzel çiçekleriyle göz alıcı bir görüntü yaratırlar.
  • Ortanca çiçeklerinin çoğu türünde beyaz çiçekler görülüyor olsada belli türlerinde ise çiçeklerin rengi toprağın asit düzenine göre değişebiliyor.
  • Topraktaki asit oranı artmaya veya azaltmaya başladığında Ortanca çiçekleri mavi,pembe,sarı,kırmızı olabilirler.

Bunun yanında bu çiçeklerin türlerinden büyük bir kısmı ise bu durumdan etkilenmezler. Ayrıca bu çiçeklerin faydalarıda saymakla bitmez.

Ortanca çiçeğinin faydaları ;

  • Kum ve taş dökmeye oldukça faydalıdır.
  • Vücudu güçlendiren bir etkiye sahiptir.
  • Sedef hastalığının yayılmasına ve hatta gerilemesine yardımcıdır.
  • Bilhassa, büyümüş prostat durumlarında tedavide oldukça büyük rol oynayabilirler.
  • İdrar yollarında var olan hastalıkların,gerilemesinde son derece etkilidirler.

Ortanca Modelleri

Ortanca çiçekleri,topraktaki asidik değer arttığında renk değişimi gösterebilirler. Yaz aylarının göz alıcı çiçeklerinden olan Ortancalar,farklı renkler ile de göz doldururlar.

Mavi Ortancalar : Oldukça göz alıcı bir zarafete sahip olan bu renk Ortancalar genellikle herhangi bir durum karşısında özür dilemek istenildiğinde tercih edilirler.

Pembe Ortancalar : Bu renk Ortancalar, zarafetin temsilcisidir. Özellikle düğün, nişan, söz gibi özel günlerde gönül rahatlığıyla tercih edilebilir. Bunun yanında, romantizm ve tutkuyu ifade eder.

Beyaz Ortancalar : Bu Ortancalar övgü,bolluk ve zarafeti sembolize eder. Ayrıca zarifliğin,masumiyetin ve en içten duyguları en doğru şekilde temsil eden bir modeldir. Bu modeller dışında daha birçok model bulunmaktadır.

Ortanca Çeşitleri

Göz kamaştıran Ortancalar, yaklaşık 75 farklı çeşidi ile bambaşka seçenekler sunmaktadır.

Bu çeşitlerden bazıları;

  • Hydrangea Macrophyll ( Bahçe Ortancası / Pembe Ortanca )
  • Hydrangea Macrophyll Mme Emile Mouillere ( Beyaz Ortanca )
  • Hydrangea Macrophyll Zorro ( Pelerinli Ortanca )
  • Hydrangea Paniculata Vanille Fra. ( Vanilya Ortanca )
  • Hydrangea Paniculata Limelight ( Limon yeşili Ortanca )
  • Hydrangea Arborescens Annabelle ( Beyaz Ortanca )
  • Hydrangea Macrophyll Blaumeise ( Mavi Ortanca )

Bu çeşitlerden bir kaçının özellikleri ise şunlardır;

Hydrangea Macrophyll : Ortancanın küçük türlerinden biridir. Çok fazla suya ihtiyaç duyar. Bu türün çiçekleri,top şeklinde ve farklı renklerdedir. Haziran ve Eylül ayları arasında çiçek açan, kışın ise yapraklarını döken bu tür iç mekanlarda ve balkonlarda kullanım için oldukça uygun bir türdür.

Hydrangea Sargentiana : Büyük ve kadife dokulu yapraklara ve şemsiye şeklinde çiçek açan bir türe sahiptir. Bu türlerin boyları, budama işlemine göre değişerek 4 metre olabilmektedir. Bu türün kokusu, Ortancalar içerisinde en yoğun olanıdır.

Hydrangea Macrophyll Zorro : Bu türde petaller dıştan içe doğru sıra ile açılır. Çiçek kurulları farklıdır ve daha yassı taç yaprağı renkli,büyük üretken çiçeklerden oluşur. Tacın ortasında genellikle farklı tonlarda kısır, küçük çiçekleri vardır.

Hydrangea Paniculata Limelight : Geç yapraklanan,geç çiçek açan ve -40 derece soğuğa dayanıklı,limon yeşili renkte yeni bir Ortanca çeşididir.

Hydrangea Arborescens: Bu türün çiçekleri genel olarak yeşil ve beyaz renklerdedir. Diğer türlere göre dalları çok ince ve boyları ise 3 metreye kadar ulaşabilir. Kartopu Ortancalar, bu türün içerisinde yer alır.

Ortanca Çiçeği Fiyatları

Özel günlerin en büyük temsilcisi olan çiçek türlerinden olan Ortancalar doğum günleri, yıldönümleri, sevgililer günü, anneler günü,yeni iş tebriği,geçmiş olsun dilekleri için oldukça tercih edilen çiçeklerdir. Bununla birlikte bu çiçeklerin fiyatlarıda merak edilmektedir. Ortanca çiçeği fiyatları ; saksıda, buket yada aranjmanla kullanılan bu özel ve göz alıcı çiçekler kullanım alanına göre fiyat değişikliğine sahiptirler. Bunun yanında birlikte seçilecek olan saksı,buket yada aranjmanda kaç adet Ortanca kullanıldığıda fiyat belirlenmesinde önemli kriterlerden biridir. Her bütçeye uygun Ortanca çiçeği çeşitleri bulunabilir. Size uygun tasarlanmış model,renk,çeşitte ve bütçenize uygun olan bu zarif ve gösterişli Ortancalardan sipariş verebilir hem kendizi hemde sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.

Whatsapp